Lehdistötiedote: Think Africa liittyy Etelä-Suomen alueelliseen etnisten suhteiden neuvottelukunnan hallitukseen

Kirjailija: Wende Luvinga

Think Africa on yksi seitsemästä järjestöstä, jotka on valittu Etelä-Suomen (Uusimaa, Häme ja Kaakkois-Suomi) alueelliseen etnisten suhteiden neuvottelukunnan hallitukseen (ETNO) vuosien 2020-2024 ajaksi. Neuvottelukunta ryhtyy vuoropuheluun maahanmuuttajien, etnisten ja kulttuuri- sekä uskonnollisten vähemmistöjen, viranomaisten, poliittisten puolueiden sekä kansalaisjärjestöjen kanssa rakentaakseen luottamuksellista ja avointa Suomea. Alueelliset neuvottelukunnat ovat järjestetty Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksien (ELY) toimesta. 

Elokuun ja marraskuun 2020 välisenä aikana Think Africa keskittyy työelämän syrjintään liittyviin kysymyksiin suunnittelemalla tapahtumia tietoisuuden ja ymmärryksen lisäämiseksi työntekijän oikeuksista sekä syrjinnän raportoinnista. Päästäkseen tähän tavoitteeseen, Think Africa tekee yhteistyötä Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestön (SAK) kanssa. SAK tarjoaa maahanmuuttajille suunnattuja työntekijän oikeuksiin liittyviä palveluita, jotka ovat ilmaisia ja avoimia kaikille ilman ammattiliiton jäsenyysvelvollisuutta. 

29. elokuuta Think Africa järjesti kokouksen, johon osallistui eri afrikkalaisten yhdistyksien ja yhteisöjen edustajia pääkaupunkiseudulta. Kokouksessa oli yhteensä 20 osallistujaa 12 eri yhdistyksestä ja yhteisöstä. Kokouksen tarkoitus oli sekä jakaa tietoa ETNO:sta ja Think African tehtävästä alueellisessa neuvottelukunnassa, että kerätä osallistujien näkökulmia työelämän syrjintään liittyvistä haasteista sekä mahdollisuuksista. 

Antoisien keskusteluiden jälkeen osallistujat tiedostivat ammattiyhdistyksien tärkeyden tiedonvälityksen ja työntekijän oikeuksien suojaamisen puolesta. Keskustelijat kuitenkin mainitsivat myös, että ammattiyhdistyksiin ei kannata suhtautua kaikenkattavana ratkaisuna työelämän syrjinnän ongelmiin liittyen Suomessa. Osallistujien mielestä on yhtä tärkeää käsitellä rakenteellisia esteitä, joita maahanmuuttajat kohtaavat työelämässä. Osallistujat lisäsivät, että suomalaiset ammattiyhdistykset ovat mahdollisesti konservatiivisia, jonka vuoksi säännöksien ja toiminnan päivittäminen olisi tarpeellista työmarkkinoiden nykyiseen monimuotoisuuteen nähden. 

Kokouksessa keskusteltiin myös puutteellisten suomen kielen taitojen vaikutuksesta työelämän syrjintään. Puutteellinen kielitaito vaikeuttaa tiedon saatavuutta työntekijän oikeuksista. Näin ollen osallistujat tiedostivat suomen kielen hallinnan tärkeyden osana tiedon ja osaamisen kehittämistä työelämän tilanteissa. 

Lisäksi, osallistujat huomauttivat moniperusteisesta syrjinnästä työelämässä, joka voi pohjautua henkilökohtaiseen identiteetin piirteisiin, kuten esimerkiksi rotuun, sukupuoleen, uskontoon tai vammaan. Sen vuoksi kokouksessa ehdotettiin, että kielitaidon lisäksi työelämän syrjinnässä huomioitaisiin myös risteävää eriarvoisuutta. 

Osallistujat painottivat myös vuoropuhelun merkitystä muiden väestön ryhmien kanssa lisätäkseen ymmärrystä ja vähentääkseen ennakkoasenteita suomalaisessa yhteiskunnassa. Erään ehdotuksen mukaan voitaisiin järjestää yhteisiä tapahtumia tarkoituksena lisätä kulttuurienvälistä ymmärrystä. AFAES ry mainittiin esimerkkinä järjestöstä, joka pyrkii lisäämään ymmärrystä afrikkalaisten maahanmuuttajien ja syntyperäisten suomalaisten välillä. 

Kokouksessa oltiin yhdenmielisiä Think African sujuvan tiedonvälittämisen tärkeydestä ETNO:n ja yhteisöjen välillä. Kokouksessa ehdotettiin alustan luomista tiedonvälitykseen ja sopeutumiseen liittyen ja osallistujat esittivät tehokkaita tiedon levittämiseen soveltuvia vaihtoehtoja. Kokouksessa todettiin myös, että suomen ja englannin käytön lisäksi materiaaleja voisi kääntää ranskaksi tai arabiaksi mahdollisuuksien mukaan useampien yhteisöjen tavoittamiseksi. 

Think Africa aikoo järjestää toisen tapahtuman työelämän syrjimättömyyteen liittyen lokakuun loppuun mennessä 2020 (tarkemmat tiedot ilmoitetaan myöhemmin). Sen lisäksi, Think Africa jakaa tietoa muista työelämän oikeuksiin liittyvistä tapahtumista osallistujille. 


Helsingissä 30 syyskuuta 2020

Think African edustajat, Etnisten suhteiden neuvottelukunta (ETNO) Etelä-Suomi (Uusimaa, Häme, Kaakkois-Suomi)